vineri, 17 aprilie 2009

Liber sau rob al Astrologiei ?

Trăim vremuri care ne oferă toate condiţiile de a da un sens greşit vieţii. Societatea noastră trece azi printr-o perioadă de criză morală şi spirituală, iar păcatul îmbracă cele mai diverse forme. Una din caracteristicile perioadei actuale este astrologia: zodiacul, horoscopul.

Astăzi, în locul Dumnezeului care ocroteşte creaţia, oriunde întâlneşti persoane care cred cu trup şi suflet în ceea ce spun astrologii. Omul nu crede în nimic, dar îşi permite să creadă în orice.

Şi dacă tot foarte mulţi se lasă influienţaţi de ceea ce le prezic astrele

sau sunt curioşi de ce zi favorabilă le dictează zodiile, ar fi foarte util să vedem ce este de fapt, astrologia, pentru a fi siguri că purta şi coarne, vărsa şi apă, vă îngemăna şi, sau tot da şi din cleşti, cu un anumit scop raţional.

Istoricul horoscopului

Dicţionarul explicativ român defineşte astrologia ca fiind ştiinţa ce se ocupă de studierea influenţelor astrelor asupra vieţii omeneşti şi asupra destinului universului.

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au căutat să facă o legătură între ceea ce vedeau pe cer şi ceea ce li se întâmpla în viaţa de zi cu zi. Cercetările istorice atestă faptul că practicarea astrologiei îşi are originea în ţările orientale: India, China, Mesopotamia, Egipt, Aztec.

Conceptul de bază al acestora era următorul: stelele, planetele, sunt zei, care - prin poziţionarea lor faţă de Pământ ne influenţează fiecare într-un anumit fel; în dependenţă de anul, ziua şi ora naşterii. Oamenii de atunci, respectiv, se rugau la aceşti zei.

Primele calendare babiloniene erau zodiacuri, ce utilizau imagini ale animalelor totemice, reprezentând cele 12 diviziuni importante ale anului.

Pe lângă aceasta multe alte culturi antice au studiat stelele şi au acumulat date astronomice.

Mai târziu pentru gândirea medievala, părea logic ca mişcarea planetelor să se oglindească în activităţile omeneşti.

Un alt tip de astrologie ce apare mai târziu este astrologia occidentală. Ea susţine aceleaşi lucruri ca şi astrologia primară, doar că e un pic mai dezvoltată. Potrivit acesteea, planetele nu sunt sunt zei, ci au o anumită energie care se manifestă în acelaşi fel ca şi la orientali.

Cum poate un corp iraţional influienţa omul?

Protosinghelul Savatie Baştovoi spune, referitor la stele, astfel:

«E adevărat, există stele şi constelaţii, fiecare cu nume şi traiectorii proprii, dar cum putem crede că un corp iraţional poate influenţa în vre-un fel fiinţa atât de complexă care este omul?»

Cât despre steaua care i-a călăuzit pe cei trei Magi spre locul Nasterii Mântuitorului, foarte mulţi astrologi susţin că Sfânta Scriptură se află într-o strânsă corelaţie cu astrologia.

După cum arată traditia creştină, steaua călăuzitoare semnifică chemarea păgânilor de a se închina Fiului lui Dumnezeu. Steaua Magilor marchează sfârşitul închinării păgâne şi chemarea tuturor neamurilor la credinţa în Dumnezeul cel în Treime lăudat. Cum spune atât de frumos Condacul Crăciunului: “Naşterea Ta, Hristoase, răsărit-a lumii lumina cunoştinţei. Că printr-însa cei ce slujeau stelelor de la stea s-au învătat să se închine Tie, Soarelui dreptăţii… .”

Horoscopul a devenit atât de obişnuit în viaţa oamenilor, încât aceştia preferă să se supună unor berbeci imaginari care aleargă prin stele, unor lei fioroşi sau altor simboluri banale. Prezenţa horoscopului în mass-media se face observată tot mai frecvent. Cele mai multe ziare şi reviste au rezervate câte o rubrică pentru prezicerile astrale. La posturile de televiziune zilnic apare cineva care anunţă horoscopul. O gospodină bună refuză ideea unui Dumnezeu Creator sau trece cu vederea cuvintele lui Hristos: “Iubeşte pe aproapele tău”, dar o ascultă pe prezentatoarea TV, dacă îi spune: «astăzi veţi avea o zi grea, evitaţi conflictele cu cei din jur» ori «azi veţi obţine nişte rezultate ce se vor măsura în bani şi aprecieri, treceţi printr-o perioadă minunată». Aceasta în cele din urmă lasă urme adânci asupra modului de gândire şi de perecepere a evenimentelor cotidiene. Lumea interioara a acestor oameni este una dezordonată.

«Deaceea, omul care ascultă mai multă vreme horoscoapele, ajunge, în cele din urmă, sa fie o umbră a semnului său zodiacal. Aceşti oameni nu îsi dau seama că devin foarte vulnerabili, pentru că e destul să-i afli zodia şi poţi face cu el ce vrei, îl manipulezi ca pe un zombi, ceea ce e valabil, mai ales, pentru femei. Noi suntem invitaţi să imităm sau pe Hristos, sau berbecii, taurii şi racii zodiacali», susţine Protosinghelul Savatie Baştovoi.

Ce spune Dumnezeu despre horoscop şi ce efect are acesta asupra oamenilor ?

Potrivit Bibliei, astrologia nu este o ştiinţă bazată pe fapte, ci este "un meşteşug de ghicitor, de cititor în stele" cu scopul de a "vesti viitorul".

Vinovat de acest păcat e atât cel ce ghiceşte, cât şi cel care apelează la ghicitor pentru a afla viitorul. Consecinţele pentru ambele părţi vor fi în aceeaşi egală masură. «Vă daţi seama ce blestem este asupra celor care practică aceste lucruri până şi la televiziune şi ziare? Cât necaz şi blestem atrag ei asupra oamenilor care conştient, sau din ignoranţă apelează la "serviciile" lor»?

Sfânta Scriptură spune despre cei care practică astrologia: “Privind la cer şi văzând soarele, luna, stelele şi toată oştirea cerului, să nu te laşi amăgit ca să te închini lor, nici să le slujesti” (Deut. 4, 19). Iar “de se va afla la tine, în vre-una din cetăţile tale pe care ţi le va da Domnul Dumnezeul tău, bărbat sau femeie care să fi făcut rău înaintea ochilor Domnului Dumnezeului tău, călcând legământul Lui, şi se va duce şi se va apuca să slujească altor dumnezei şi se va închina acelora, sau soarelui, sau lunii, sau la toată ostirea cerească, (…) să scoti pe bărbatul acela sau pe femeia aceea care au făcut răul acesta la porţile tale şi să-i ucizi cu pietre” (Deut. 17, 3-5). Astfel, observăm că Dumnezeu a poruncit foarte categoric poporului ales să nu se închine la stele.

Închinarea aceasta era una dintre cele mai vechi forme de astrologie. Oamenii care credeau că vieţile lor sunt influenţate de stele nu şovăiau să li se închine.

Unii adepţil ai astrologiei sprijină ideea că Biblia este plină de referinţe astrologice. Aceştia susţin că putem fi astrologi în timp ce suntem creştini. În cartea Facerii vedem de fapt că soarele şi luna sunt puse în opoziţie cu viziunea astrală – nu ca omul să le slujească, ci ca ele să-l slujească pe om.

Ne temem şi avem frică de fiare? Sf. Ioan Gură de Aur, spune în felul următor: «la început nu stăteau aşa lucrurile, ci fiarele aveau frică şi cutremur de om ca de un stăpân, şi se plecau în faţa lui - iar după ce am căzut din îndrăznirea către Dumnezeu şi din cinste, din pricina aceasta am ajuns să avem frică noi de ele».

În Omilii la Facere, vedem că omul dă nume tuturor animalelor, Dumnezeu este cel care a adus fiarele la Adam să vadă ce nume le va pune «şi n-a fugit Adam, ca unul care se temea, ci le-a pus nume tuturor ca unor robi supuşi. Acesta este simbol al stăpânirii: de asta şi Dumnezeu, vrând să-i arate şi prin aceasta care e preţul stăpânirii pe care i-o dăruise, l-a pus să dea nume fiarelor, şi numele puse le-au rămas - fiindcă Scriptura spune: „Tot ce a numit Adam, acesta e numele lor” » (Fac. 2, 19).

Aşadar, omul dă nume animalelor, pentru a i se supune, iar nu viceversa.

Chiar dacă în zilele noastre au rămas puţini dintre cei care cinstesc stelele ca pe nişte zeităţi, totuşi numărul celor care “ghicesc în stele”, al celor care practică astrologia, este foarte mare.

După cum arată Sfânta Scriptură, osânda lor este aceeaşi cu cea a vrăjitorilor (de fapt, astrologia, ca orice altă metodă de ghicire a viitorului - este tot o formă de vrăjitorie, chiar dacă pare mai nevinovată).

Magdalena Munteanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters