marți, 8 februarie 2011

Apel către creştini: Salvaţi o comoară a Ortodoxiei !

Interviu cu părintele Gheorghe Cojocaru, parohul bisericii de lemn din s. Măcăreuca, raionul Drochia.
- Părinte Gheorghe, blagosloviţi, am venit la sfinţia voastră, la Măcăreuca pentru că am auzit despre apelul de ajutor pentru reparaţia capitală a bisericii vechi de lemn, care a fost lansat cu ceva vreme în urmă şi am dori să ne spuneţi mai multe amănunte despre bisericuţa aceasta, dar şi despre mersul campaniei de colectare a ajutoarelor pentru reparaţia capitală a acestui monument istoric.
Pr. Gheorghe Cojocaru :
- Pentru prima dată, în anul 1793, este consemnată documentar existenţa unei biserici de lemn la Măcăreuca. Un prim slujitor al bisericii din Măcăreuca, găsit în scrierile timpului, este psalmistul Vasile Corcodel din Sângera. În faţa pridvorului bisericii se află şi azi o criptă, în care sunt înmormântate soţia boierului Nicolae Russo şi o nepoată de-a ei.
Cât despre mersul campaniei de colectare a mijloacelor financiare pentru reparaţia capitală a bisercii, se cam bate pasul pe loc. La apelul nostru au răspuns câţiva creştini, dar, totuşi prea puţin, ca să putem în primăvară cu mijloacele adunate, să începem careva lucrări de reparaţie.
- Părinte Gheorghe, vă rog, să ne povestiţi în câteva cuvinte despre activitatea dvs. Pastorală în această minunată biserică!
Pr. Gheorghe Cojocaru :
- După 1989, odată cu descătuşarea sufletelor şi revenirea la credinţă, biserica de lemn a fost renovată şi deschisă pentru credincioşi. În ea, până nu demult am făcut slujbe pe timp de iarnă. Iar acum nu mai facem pentru că la moment construcţia bisericii se află întro stare avariată avansată.
Până a ajunge eu, nevrednicul, în anul 1994 la Măcăreuca, această Biserică a fost păstorită de preoţi vrednici şi renumiţi.
Biserica de lemn din Măcăreuca, această podoabă a meşterilor populari din Basarabia de altă dată, actualmente se află într-o stare gravă şi necesită urgent o reparaţie capitală. Turla bisericii s-a aplecat şi este de azi pe mâine să cadă. Deşi, am făcut nenumărate apeluri la autorităţile publice, nu am primit nici-un sprijin pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie capitală a bisericii, ci, doar promisiuni.
- Părinte, dar, nu aţi încercat să apelaţi la conducerea de vârf a ţării?
Pr. Gheorghe Cojocaru :
- Am scris în anul 2008 scrisoare către preşedintele republicii, pentru ca după două luni să primim răspuns de la aparatul preşedintelui precum că la moment nu sunt posibilităţi şi să aşteptăm timpuri mai bune.
- Părinte Gheorghe, prin intermediul nostru aveţi acum posibilitatea, să adresaţi un apel către creştinii din toată ţara şi să dea Domnul, ca să nu rămână fără de răspuns apelul sfinţiei voastre!
Pr. Gheorghe Cojocaru :
Apel către toţi oamenii de bună credinţă:
Fraţi creştini, pentru ca să putem păstra bisericuţa veche de lemn şi pentru generaţiile viitoare, avem nevoie urgent de sprijinul frăţiilor voastre.
Cu mijloacele adunate, nădăjduim în Bunul Dumnezeu, să putem începe în această primăvară lucrările de reparaţie capitală şi restaurare a acestei biserici.
Fie ca Bunul Dumnezeu să vă sporească şi să vă întărească la fapte bune. Iar, ajutorul frăţiilor voastre să-L primească întocmai ca pe bănuţul văduvei!
Pr. Gheorghe Cojocaru.

Interviu realizat de Magdalena Munteanu.
P.S. Pentru doritorii care se vor grăbi să răspundă la apelul de ajutor lansat de la Măcăreuca, publicăm mai jos datele de contact ale părintelui Gheorghe Cojocari :

Satul Măcăreuca, Raionul Drochia, Republica Moldova
Telefon: (+373) 0252-62-487; 069416163;
www.macareuca.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters