sâmbătă, 23 octombrie 2010

Plimbarile lungi si dese… cheia copiilor sanatosi si voiosi

O vorba din batrani spune ca daca scoatem copilul mic afara, acesta creste vazand cu ochii. Un lucru este cert, si anume ca micutilor le face o deosebita placere sa respire aer curat, indiferent de anotimp.

Plimbarile trebuie facute conform sezonului in care ne gasim. Momentul potrivit pe timp de vara este dimineata, cand aerul este proaspat. Iarna, bebelusii pot fi scosi la aer in timpul amiezii, cand temperaturile sunt maxime. Dupa 10-14 zile de viata, in functie de greutatea la nastere, copilul deja poate fi expus la aer. Expunerea la aer se face in mod progresiv, se incepe cu 10-15 minute si se creste in functie de sezon, cu durate ceva mai mari in sezoanele primavara-vara, dupa cum recomanda si medicii. Daca parintii sunt mai tematori, prima data pot expune copilul la aer doar aerisind camera in care se afla micutul. Daca temperatura de afara este scazuta, capsorul copilului poate fi acoperit cand aerisim camera. El poate fi imbracat cu o hainuta suplimentara sau doar acoperit cu paturica. Este nerecomandat ca bebelusul sa nu fie scos la plimbare in perioadele in care vantul sufla cu putere, ploua sau vremea este geroasa. Praful ridicat de vant, mai ales in zonele urbane, reprezinta un pericol pentru copii. Ei pot face foarte usor conjunctivite din pricina vantului si a prafului ridicat.

Atat aerul curat cat si soarele, care fixeaza vitamina D in oase sunt sanatate curata pentru copii. Totusi, si expunerea la soare trebuie facuta moderat. Parintii vor avea in vedere ca pielea micutilor este foarte sensibila, acestia putand face insolatie chiar si iarna.

Expunerea la aer curat este o modalitate naturala de calire a organismului. Ea trebuie respectata si nu trebuie impietata prin excesul vestimentar. Infofolirea copiilor este o practica gresita care le dauneaza micutilor, scazandu-le rezistenta organismului la temperaturi joase. Medicii indica sa alegem hainele copiilor, ca si pentru noi.
Pentru a respira aer de calitate, cele mai potrivite sunt iesirile in parc, la padure, la munte, unde copilul trebuie sa se simta in largul lui. Plimbarile pe langa marile artere de circulatie sau zone foarte aglomerate au efect advers asupra micutilor. O plimbare in aer liber rezolva, de multe ori, si problemele legate de somnul copiilor. Daca in casa nu dau roade leganatul, muzica sau alte metode de a-l chema pe mos Ene, iesirile in aer liber pot fi miraculoase.

Inainte de plimbarea prin parc, trebuie sa ne inarmam cu tot ce-i trebuie micutului pentru cateva ore. Geanta, indicat sa fie incapatoare, e dusa fara grija de buzunarul caruciorului. Asadar, pampersii de toate zilele, o sticluta cu ceai, lapte sau suc de fructe vor potoli rapid nevoile iminente ale copilului. Nu trebuie sa uitam servetelele umede, utile atunci cand copilul se murdareste pe manute, o paturica de rezerva, in caz ca se schimba vremea. Cele mai apreciate, pentru micut, vor fi desigur jucariile sale preferate, care il vor ajuta sa socializeze si cu alti prichindei intalniti in parc sau ii vor calma plansul, in caz ca se plictiseste. Trebuie sa recunoastem, ca si noi suntem beneficiarii acestor plimbari. Pe timp frumos, parcurile devin locul de intalnire si schimb util de idei intre mamici si tatici. Pe banca, in timp ce copilul se joaca sau doarme, mamicile se pot bucura de relaxare si de incarcarea bateriilor pentru micutul pus mereu pe sotii. Asadar, nu ramane decat sa ne dorim zile senine si insorite pentru copiii nostri si plimbari cat mai lungi in natura!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters